Transztelefonikus EKG rendszer ismertetése - Szakmai információk

Transztelefonikus EKG rendszer ismertetése

A Transztelefonikus EKG egy speciális, kisméretű EKG felvevő egység, melynek segítségével a napi munka- és élettevékenység bármely időpontjában az EKG egyszerűen rögzíthető és vezetékes vagy mobiltelefonon keresztül továbbítható az értékelő központba.

A Központ egészségügyi szakszemélyzete (asszisztens és kardiológus szakorvos) folyamatos telefonos kapcsolatban van a beteggel, kikérdezi a panaszait és azonnal értékeli az EKG felvételt. A beteg panaszai és az EKG-lelet alapján az orvos a Mentőszolgálatot is kiküldheti a beteghez.

Tisztelt Kollégák!

A nyugati országokban már több évtizedes múltra tekint vissza a telemedicina részét képező transztelefonikus EKG rendszer valamely formájának használata. Régebben elsősorban a ritkábban fellépő ritmuszavarok leleplezésére, pacemaker funkció ellenőrzésére használták. Az utóbbi években használata, alkalmazási területe jelentősen növekedett, elsősorban a sürgősségi ellátás területén, a ritmuszavarok vagy mellkasi fájdalom tisztázásában, valamint a kardiális (elsősorban ambuláns) rehabilitáció és a magas kardiovaszkuláris kockázatú betegek ellenőrzése során hódított a módszer egyre több hívet magához. Az Európai Közösség Brüsszelben tartott konferenciáján mint a jelenkor egyik legmodernebb technikai módszerét mutatták be. Világszerte széles körben használják a háziorvosok EKG és kardiológiai konzílium céljára. Nagy előnye, hogy azonnali kardiológus konzíliumot tesz lehetővé.

Ez a rendszer ma már az Ön rendelkezésére áll. A magyar egészségügyben a telemedicina bevezetését az IMS Kft. kezdte meg 1992-ben. A kezdetektől eltelt több mint 20 év alatt hatalmas szakmai tapasztalatot halmozott fel ezen a téren. A külföldön már jól bevált módszereket a magyar viszonyokhoz adaptálta, és jelentős szerepet vállalt a telemedicina jogi szabályozásának kidolgozásában is. Transztelefonikus EKG hálózata referencia értékű Magyarországon, de egyedülálló Európában is. A 24 órás szakszolgálat az Országos Mentőszolgálattal szorosan együttműködve valósult meg, ami lehetővé teszi, hogy akut esetekben a betegek a lehető leggyorsabban kórházi ellátásban részesüljenek. Az OMSZ segítségével az akut diagnosztikus szolgáltatás az ország egész területén hozzáférhető.

A rendszer működéséről több régióban kaptunk pozitív visszajelzést kollégáktól, akik vagy saját készülékükkel, vagy az OMSZ felszerelt egységének közvetítésével direkt segítséget tudtak kérni a regionális szívcentrum szakorvosától egy-egy diagnosztikus nehézséget okozó, de súlyos állapotú akut beteg irányításában és megfelelő ellátásában. Ennek segítségével az ország különböző területein akár 20-30%-kal volt növelhető a STEMI-s betegek direkt (észlelés helyéről egyenesen a szívcentrumba történő) transzportja. Tudjuk, hogy ebben az esetben az idő = szívizom, szívizom = élet és életminőség.

A mentő szakápolók által leadott esetek 11%-ában igazolódott STEMI, s a betegutak ideje 1/3-ára esett le.

Ez a gyorsaság a rendszer egyik meghatározó eleme, ami a betegek számára alapvető fontosságú.

Mind a hazai, mind a nemzetközi tapasztalatok alapján a transztelefonikus EKG használata egyértelműen csökkenti a szívbetegek halálozását és szükség esetén gyorsabb kórházba jutást eredményez.

A tiszta betegutak, a TTEKG-nak is köszönhető gyors, pontos diagnózis és az OMSZ szakmaisága is hozzájárult az utóbbi évek infarktus halálozásának drasztikus csökkentéséhez. Azon dolgozunk, hogy az OMSZ egységei mellett a kardiológiai ellátó rendszer minél több szintje is lehetőséget kapjon a rendszer használatára.

(Forrás: régió, gyűjtés időtartam, orvosigazgató)

Sürgősségi ellátás

A rendszer mára már lefedi az ország teljes területét, 16 kardiológiai értékelő központtal működik. Napjainkra az OMSZ összes mentőegységénél felszerelésre került a TTEKG készülék. A rendszer használata segíti az optimális betegutak megerősítését, az adekvát ellátási hely kiválasztását. Döntéstámogató eszköz az első egészségügyi ellátó egység számára és jelentősen növeli a betegek ellátásának minőségét.

Járóbeteg-ellátás

A TTEKG kiváló eszköz diagnosztikus problémák megoldására (pl.: mellkasi fájdalom kivizsgálása, ritmuszavarok igazolása). Diagnosztikus lehetőségein túl a kezelőorvos számára hatékony megoldást jelent a betegek gondozásában is: koszorúér-betegek rehabilitációja; pacemaker vagy ICD implantáltak ellenőrzése; ritmuszavar kezelés hatékonyságának monitorozása; magas szív és érrendszeri kockázattal élő, kockázatos munkát végző páciensek ellenőrzése.

Alapellátás

A TTEKG meghatározó szerepet tölthet be a különböző célprogramok megvalósításában, amiben a háziorvos meg tudja erősíteni kapuőri tevékenységét (kardiológiai rehabilitáció; postinfarktusos betegek ellenőrzése; pacemaker/ICD implantáltak monitorozása; stroke prevenció). Külön figyelmet érdemel a pitvarfibrilláció korai detektálása, amivel a stroke prevenciójához a TTEKG jelentősen hozzájárul.
A Transztelefonikus EKG rendszer előnyei

Mind a magyarországi, mind a nemzetközi tapasztalatok alapján a transztelefonikus EKG használata
1. csökkenti a szívbetegek mortalitását,
2. szükség esetén gyorsabb kórházba jutást eredményez, optimalizálja a betegutakat és csökkenti az egészségügyi költségeket,
3. szakmai konzultációs lehetőséget nyújt a gyógyszeres és egyéb kezelésről,
4. használata növeli a betegek biztonságérzetét és ezzel életminőségét.

Innovációk, melyek Ön számára is elérhetők!

A legújabb generációs fejlesztésünk:
Olyan TTEKG készülék, mely egy applikáció és bluetooth kapcsolat segítségével küldi egy megjelölt okoseszközre a felvett EKG-t (pl.: okostelefon, tablet)
A MobileCliniQ alkalmazás segítségével megjeleníthető és bármikor visszakereshető bármelyik korábban készített EKG

Próbálja ki Ön is, hogy megtapasztalja a 21. század innovációs lehetőségeit!


Bemutatjuk készülékeinket


Jellemzők: 8/12 csatorna, 375 minta másodpercenként, 2,5 mp elvezetésenként plusz egy 10 mp-es ritmus csík. Három vezetékes páciens kábel plusz beépített mellkasi elektródák. Akusztikus adatátvitel vezetékes és mobil telefonon, illetve TETRA rádión keresztül. Egy EKG tárolására képes. 9 voltos alkáli elemmel üzemel.


Jellemzők: 8/12 csatorna, 375 minta másodpercenként, 2,5 mp elvezetésenként plusz egy 10 mp-es ritmus csík. Három vezetékes páciens kábel plusz beépített mellkasi elektródák. Akusztikus adatátvitel vezetékes és mobil telefonon, Bluetooth adatátvitel mobil eszközre a MobileCliniQ alkalmazással. Egy EKG tárolására képes. 9 voltos alkáli elemmel üzemel.


Jellemzők: 8/12 csatorna, 500 minta másodpercenként, 10 mp elvezetésenként, pacemaker és elektróda kontakt érzékelés. Három vezetékes páciens kábel plusz beépített mellkasi elektródák. Akusztikus adatátvitel vezetékes és mobil telefonon, Bluetooth adatátvitel mobil eszközre a MobileCliniQ alkalmazással. Egy EKG tárolására képes. 2 db AAA alkáli elemmel üzemel.


Jellemzők: 12 csatorna, 500 minta másodpercenként, 10 mp elvezetésenként, pacemaker és elektróda kontakt érzékelés. Hagyományos 10 vezetékes páciens kábel. Akusztikus adatátvitel vezetékes és mobil telefonon, Bluetooth adatátvitel mobil eszközre a MobileCliniQ alkalmazással. Egy EKG tárolására képes. 3 db AAA alkáli elemmel üzemel.


Jellemzők: 8/12 csatorna, 500 minta másodpercenként, 10 mp elvezetésenként, pacemaker és elektróda kontakt érzékelés. Beépített SIM kártya mobil interneten keresztüli EKG küldés. 10 EKG tárolására képes. A készülék hangutasításokkal segíti a használatot. Saját beépített akkumulátorral rendelkezik.

Gyakori felhasználási formák:

Az akut, éppen rosszul lévő beteghez a helyszínre érkező mentőegység vagy sürgősségi ellátó egység által készített EKG felvétel után a mentőtiszt/orvos és a területileg illetékes katéteres centrumba telepített központ között azonnali kapcsolatfelvétel történik az optimális betegút kialakítása érdekében. A kapcsolatfelvétel során mind az EKG regisztrátum, mind a beteg állapotában, kezelésében észlelt fontos részlet vagy kérdés tisztázható a konzulenssel.
Elektív esetben a háziorvos vagy kardiológus szakorvos kiadja 1-2 hétre a felvevő egységet a betegnek a klinikai panaszai tisztázása érdekében.
A kardiológus vagy rehabilitációs szakorvos hosszabb időtartamra is kiadhatja a felvevő egységet meghatározott célprogramok végrehajtása (rehabilitáció, postinfarktusos állapot, ritmuszavar kezelése és ellenőrzése, sportolói vagy vezetői szűrés) érdekében.

A rendszert az NEAK befogadta és megszabott keretek között finanszírozza.

Kapcsolódjon Ön is szakmai felhasználói körünkhöz! Kérésre részletes tájékoztatót küldünk.
Bővebb szakmai információkért kérjük, töltse ki regisztráció igénylő lapunkat!


Már minden mentőautóban!

A Telemedicina Transztelefonikus EKG rendszer eszközei az Országos Mentőszolgálat valamennyi mentőautójának elmaradhatatlan tartozéka lett.


Együttműködő országos stratégiai partnereink

Kardiológiai Értékelő Központ TTEKG elérhetőségek
IMS TTEKG Központ
(elektív ellátás)
Szakmai vezető: Dr. Bárány Tamás
1035 Budapest, Vihar utca 29.
(06-40) 233-737
(06-1) 250-9160
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
(akut, elektív és posztoperatív ellátás)
Szakmai vezető: Prof. Dr. Andréka Péter
1096 Budapest, Haller u. 29.
(06-1) 299-8199
Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ
(akut és elektív ellátás)
Szakmai vezető: Prof. Dr. Merkely Béla
1122 Budapest, Gaál József u. 9. (Városmajor u. 68.)
(06-1) 458-6808
Betegápoló Irgalmasrend - Budai Irgalmasrendi Kórház
(akut ellátás)
Szakmai vezető: Dr. Tomcsányi János
1023 Budapest, Frankel Leó u. 54.
(06-1) 438-8400
MH Egészségügyi Központ
(akut ellátás)
Szakmai vezető: Prof. Dr. Kiss Róbert
1138 Budapest, Róbert Károly krt. 44.
(06-1) 465-1800
Uzsoki Utcai Kórház
(elektív és posztoperatív ellátás)
Szakmai vezető: Dr. Orbán Marianna
1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41.
(06-1) 467-3866
Dél-pesti Centrumkórház -
Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet

(elektív és posztoperatív ellátás)
Szakmai vezető: Dr. Vértes András
1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.
(06-30) 241-4960
Debreceni Egyetem Klinikai Központ
(akut, elektív és posztoperatív ellátás)
Szakmai vezető: Prof. Dr. Csanádi Zoltán
4032 Debrecen, Móricz Zsigmond krt. 22.
(06-52) 255-972
Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinika
(akut, elektív és posztoperatív ellátás)
Szakmai vezető: Prof. Dr. Tóth Kálmán
7624 Pécs, Ifjúság u. 13.
(06-72) 636-152
Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központ
(akut, elektív és posztoperatív ellátás)
Szakmai vezető: Prof. Dr. Forster Tamás
6720 Szeged, Pécsi út 4.
(06-62) 545-642
Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika
(gyermek ellátás)
Szakmai vezető: Prof. Dr. Katona Márta
6720 Szeged, Korányi fasor 14-15.
(06-62) 341-249
Balatonfüredi Szívkórház
(akut, elektív és posztoperatív ellátás)
Szakmai vezető: Prof. Dr. Veress Gábor
8230 Balatonfüred, Gyógy tér 2.
(06-87) 584-518
Borsod-Abaúj-Zemplém Megyei Központi Kórház és
Egyetemi Oktató Kórház

(akut és elektív ellátás)
Szakmai vezető: Dr. Nagy Gergely György
3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.
(06-46) 515-293
Vas megyei Markusovszky Kórház
(akut és elektív ellátás)
Szakmai vezető: Prof. Dr. Nagy Lajos
9700 Szombathely, Markusovszky L. u. 5.
(06-91) 511-271
Kecskeméti Megyei Kórház
(akut és elektív ellátás)
Szakmai vezető: Dr. Ruzsa Zoltán
6000 Kecskemét, Nyíri út 38.
(06-76) 886-181
Fejér Megyei Szent György Kórház
(akut és elektív ellátás)
Szakmai vezető: Dr. Noori Ebrahim
8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 3.
(06-22) 535-500
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet
(akut ellátás)
Szakmai vezető: Dr. Andrássy Péter
1106 Budapest, Maglódi út 89-91.
(06-1) 432-7600
Pándy Kálmán Megyei Kórház
(akut ellátás)
Szakmai vezetők: Dr. Sziklai György,  Dr. Vendrey Róbert
5700 Gyula, Semmelweis u. 1.
(06-66) 526-526

Szakmai információk újságcikkben

Az alábbi újságcik a transztelefonikus EKG rendszert mutatja be. Megtekintéséhez kérjük, kattintson ide!

Kedves Kollégák!

Weboldalunk további szakmai információkat tartalmaz, amelyet kizárólag regisztrált felhasználóink érhetnek el.
Amennyiben már rendelkezik ilyen felhasználói azonosítóval, beléphet az alábbi gombra kattintva.

BelépésA következő elérhetőségeken igényelhet hozzáférést az oldal védett tartalmaihoz:

E-mail: vihar.rendelo@ims.hu
Telefon: (06) 1/250-3828