Otthoni betegápolás


Az IMS Kft. 1994 óta végzi az otthoni szakápolási szolgáltatást a beteg otthonában, a kezelőorvos által előírt szakápolási és fizioterápiai tevékenységekre.

Az otthoni szakápolás révén a beteg kórházi tartózkodása megelőzhető vagy lerövidíthető.
Kórházi kezelés után segítséget nyújtunk az ápolásban, a kezelőorvos által előírt szakápolási tevékenységeket biztosítjuk a beteg otthonában. Súlyos betegségek (szívtrombózis, műtét, baleset stb.) után elősegítjük az élet- és munkaaktivitás helyreállítását.


Ápolási szolgáltatásaink:

1. Szondán át történő táplálás és folyadékbevitelhez kapcsolódó szakápolási tevékenységek végzése és megtanítása;
2. Tracheális kanül tisztítása, betét cseréje, a tevékenység tanítása;
3. Állandó katéter cseréjéhez vagy rendszeres katéterezéshez, hólyagöblítéshez kapcsolódó szakápolói feladatok (női beteg esetén);
4. Az intravénás folyadék- és elektrolit pótláshoz kapcsolódó (orvos által bekötött infúzión át) szakápolói feladatok;
5. Balesetek, műtétek utáni szakápolási feladatok, az önellátás korlátozottsága esetén a testi higiéné biztosítása, a mozgás segítése;
6. Műtéti területek (nyitott és zárt sebek) ellátása, sztomaterápia, és különböző célt szolgáló drének kezelésének szakápolási feladatai;
7. Dekubitálódott területek, fekélyek szakápolási feladatai;
8. Betegség következményeként átmenetileg vagy véglegesen kiesett vagy csökkent funkciók helyreállításához, fejlesztéséhez vagy pótlásához kapcsolódó szakápolási feladatok:

Gyógyászati segédeszközök, protézisek használatának tanítása,
Mozgás és mozgatás eszközei használatának tanítása,
Hely- és helyzetváltoztatás segítése.

9. Szükség esetén speciális feladatok elvégzése (EKG készítés, oxigénterápia, testnedvek leszívása, gyógylámpákkal, TENS készülékkel való ápolás) csak finanszírozott egyéb tevékenység mellett;
10. Tartós fájdalomcsillapítás szakápolási feladatai;
11. A beteg állapotától függően gyógytorna, fizioterápia;
12. Haldokló beteg otthonában történő szakápolása;
13. Szakápolás és szakirányú terápia mellett biztosítjuk a beteg pszichés vezetését, étkezési szaktanácsadását, mindazon tevékenységek megtanítását, amit a beteg, ill. a hozzátartozó megtehet a beteg egészségének megtartásáért, helyreállításáért vagy állapotromlásának megakadályozásáért.


Otthoni szakápolás keretében végzett gyógytorna és fizikoterápia

Azon betegek részére, akiknek a betegsége nem teszi lehetővé az intézetünkbe való bejárást, lehetőséget nyújtunk arra, hogy a gyógytornász, illetve fizioterápiás asszisztens a beteg otthonában végezze el a kezeléseket. Mindkét feladat igénybe vehető szakorvosi véleményen alapuló háziorvosi elrendelés alapján. Szakorvosi javaslatot ortopédus, idegsebész, sebész, traumatológus, neurológus és reumatológus szakorvos adhat. A szakorvosi javaslatok érvényességi ideje egy hónap.

Társadalombiztosítás által finanszírozott ellátási formában maximum 2x14 vizitre van lehetőség, melyet kettő hónap alatt kell elvégeznünk.

A szolgáltatás igénybevételéhez a háziorvos, a kórházi kezelőorvos vagy a járóbeteg-szakrendelés szakorvosának írásos javaslata szükséges. A javaslat alapján a háziorvos a Szakápolási Elrendelő lapon rendeli el a szakápolási szolgáltatást.

Az NEAK-al kötött szerződésünk értelmében az alábbi kerületekben és helységeken tudunk házi szakápolást biztosítani ingyenesen a szerződött vizitkeret terhére:

Budapest: II., III., V., XIII., XV. kerület
Pest megye: Budakeszi, Érd, Gyál, Felsőpakony, Vecsés, Cegléd, Nagykőrös

Kérésre a fenti társadalombiztosítás által finanszírozott, hivatalos kereten felül, magánfinanszírozási formában (térítés ellenében) is vállaljuk betegek otthoni szakápolását, valamint az alábbi szolgáltatásokat:

Otthoni kardiológiai ellenőrzés – telemedicina szolgáltatás (Transztekefonikus EKG),
24 órás gondozás,
Pszichológiai, mentálhigiénés támogatás.